• al 20 jaar de goedkoopste
 • gewoon geregeld zonder gedoe
 • klantbeoordeling: 9,1

Wat is een no-claimkorting en hoe werkt het?

Ontdek alles over no-claimkorting in onze uitgebreide gids

Auto­verzekeringen zijn voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van hun financiële planning en gemoedsrust. Of je nu een doorgewinterde chauffeur bent of net je rijbewijs hebt gehaald, het hebben van een goede auto­verzekering is van cruciaal belang om jezelf te beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen op de weg. Maar wist je dat er een aspect is van auto­verzekeringen dat niet alleen je portemonnee kan beschermen, maar ook beloont voor veilig rijgedrag? Dat aspect is de no-claimkorting, en in dit artikel gaan we dieper in op wat het is en hoe het werkt.

No-claimkorting is niet alleen een financiële overweging, maar ook een stimulans voor bestuurders om verantwoordelijk en schadevrij te rijden. Laten we duiken in de wereld van no-claimkorting en ontdekken waarom het zo'n interessant onderwerp is voor iedereen die de weg op gaat.

Definitie van no-claimkorting

No-claimkorting, ook wel bekend als no-claimkorting of bonus-maluskorting, is een systeem dat door auto­verzekeringsmaatschappijen wordt gebruikt om bestuurders te belonen voor schadevrij rijden. Het werkt als volgt: voor elk jaar waarin een verzekerde geen schadeclaim indient bij hun autoverzekeraar, ontvangen ze een korting op hun verzekeringspremie. Met andere woorden, no-claimkorting is een beloning voor veilig en verantwoordelijk rijgedrag. Het is een stimulans voor bestuurders om voorzichtig te zijn op de weg en schade te voorkomen, omdat dit hun financiële voordelen oplevert.

Waarom is het relevant voor verzekerden?

No-claimkorting is uiterst relevant voor verzekerden omdat het direct invloed heeft op hun auto­verzekeringskosten. Hoe langer een bestuurder schadevrij blijft en hoe meer jaren ze no-claimkorting opbouwen, des te groter de korting op hun verzekeringspremie zal zijn. Dit betekent dat bestuurders die zich aan de verkeersregels houden en ongevallen vermijden, kunnen genieten van aanzienlijke kostenbesparingen op hun auto­verzekering.

Bovendien is no-claimkorting vaak overdraagbaar als een verzekerde besluit van verzekeringsmaatschappij te veranderen. Het kan dus een aanzienlijke invloed hebben op de keuze van verzekeraar en de uiteindelijke kosten van de auto­verzekering. Het is belangrijk voor bestuurders om te begrijpen hoe no-claimkorting werkt en hoe ze het kunnen opbouwen en behouden om maximaal te profiteren van de financiële voordelen die het biedt.

Hoe No-claimkorting Werkt

Opbouw van no-claimkorting

No-claimkorting wordt opgebouwd over een periode van schadevrije jaren. Het werkt meestal volgens een bonus-malussysteem. Bij de start van je auto­verzekering begin je meestal met een bepaald aantal schadevrije jaren (bijvoorbeeld nul). Elk jaar waarin je geen schadeclaim indient bij je verzekeraar, verdien je een schadevrij jaar. Naarmate je meer schadevrije jaren opbouwt, neemt je no-claimkorting toe, wat resulteert in een lagere premie voor je auto­verzekering. Verzekeraars hanteren vaak verschillende schalen en kortingsniveaus, en de opbouw kan variëren tussen verzekeringsmaatschappijen, maar het basisprincipe blijft hetzelfde: schadevrij rijden wordt beloond met kortingen.

Beloningen voor schadevrij rijden

De beloningen voor schadevrij rijden dankzij no-claimkorting kunnen aanzienlijk zijn. Voor bestuurders die gedurende meerdere jaren schadevrij blijven, kan de korting op hun auto­verzekeringspremie oplopen tot aanzienlijke bedragen. Dit kan resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen op jaarbasis.

Bovendien stimuleert no-claimkorting bestuurders om defensiever en veiliger te rijden. Het idee dat elke schadeclaim je no-claimkorting kan verminderen en daarmee je premie kan verhogen, motiveert bestuurders om ongevallen en schade te vermijden. Dit komt niet alleen de portemonnee van de verzekerde ten goede, maar draagt ook bij aan de algemene verkeersveiligheid.

In wezen beloont no-claimkorting bestuurders niet alleen financieel voor hun schadevrije rijgedrag, maar het draagt ook bij aan een positievere en veiligere rijcultuur op de wegen. Het begrijpen van de werking van no-claimkorting kan dus leiden tot zowel persoonlijke financiële voordelen als een verbetering van de verkeersveiligheid.

Verschillende No-claimniveaus

Uitleg van de verschillende no-claimniveaus (bijv. bonus-malus ladder)

No-claimkorting wordt vaak georganiseerd in verschillende niveaus, die doorgaans worden aangeduid als de "bonus-malus ladder." Deze ladder bestaat uit meerdere treden, elk met een specifiek kortingspercentage. Aan het begin van je auto­verzekering start je meestal op de hoogste trede, wat betekent dat je nog geen no-claimkorting hebt opgebouwd. Naarmate je schadevrije jaren toenemen, klim je op de ladder en krijg je steeds meer korting op je premie.

De exacte structuur van de bonus-malus ladder kan variëren van verzekeraar tot verzekeraar, maar over het algemeen geldt dat hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de ladder komt en hoe groter je korting wordt. Aan de andere kant, als je een schadeclaim indient, kun je naar een lagere trede van de ladder zakken, wat resulteert in een hogere premie.

Impact op de premie

Het no-claimniveau waarop je je bevindt, heeft directe invloed op de hoogte van je auto­verzekeringspremie. Hoe hoger je op de bonus-malus ladder staat, des te lager zal je premie zijn, omdat je kunt profiteren van aanzienlijke kortingen. Dit betekent dat bestuurders met veel schadevrije jaren aanzienlijk minder betalen voor hun auto­verzekering dan nieuwe of onervaren bestuurders.

Aan de andere kant, als je een schadeclaim indient en naar een lagere trede van de ladder zakt, zal je premie omhooggaan. Dit weerspiegelt het risico dat je een grotere kans hebt op het veroorzaken van schade op basis van je eerdere rijgedrag.

Het begrijpen van de impact van de verschillende no-claimniveaus op je premie is essentieel voor bestuurders, omdat het hen helpt bij het nemen van beslissingen met betrekking tot hun auto­verzekering en het stimuleert om veilig te blijven rijden om hun no-claimkorting te behouden.

No-claimbescherming

Wat is no-claimbescherming?

No-claimbescherming is een optionele aanvulling op je auto­verzekering die je kunt aanschaffen bij veel verzekeraars. Het biedt verzekerden extra zekerheid door hun no-claimkorting te beschermen, zelfs als ze een schadeclaim indienen. Met andere woorden, als je no-claimbescherming hebt en je veroorzaakt een ongeval waarbij je een claim moet indienen, zal je no-claimkorting in de meeste gevallen niet worden verminderd.

Dit betekent dat bestuurders met no-claimbescherming kunnen blijven profiteren van kortingen op hun premie, zelfs nadat ze betrokken zijn geweest bij een ongeval. Het kan een geruststellende optie zijn voor diegenen die zich zorgen maken over het verliezen van hun no-claimkorting na een incident.

Voor- en nadelen van deze optie

Voordelen van no-claimbescherming:

 • Financiële zekerheid: Het grootste voordeel van no-claimbescherming is de financiële zekerheid die het biedt. Zelfs als je een schadeclaim moet indienen, blijft je no-claimkorting behouden, wat resulteert in lagere premies.
 • Gemoedsrust: No-claimbescherming kan gemoedsrust bieden aan bestuurders die zich zorgen maken over de impact van een ongeval op hun verzekeringskosten. Ze hoeven zich minder zorgen te maken over het betalen van hogere premies na een schadeclaim.

Nadelen van no-claimbescherming:

 • Kosten: Het toevoegen van no-claimbescherming aan je auto­verzekering brengt extra kosten met zich mee. Dit kan resulteren in een iets hogere premie dan bij het afsluiten van een standaardpolis zonder deze bescherming.
 • Beperkingen: No-claimbescherming heeft meestal enkele beperkingen, zoals het aantal claims dat je kunt indienen zonder je no-claimkorting te verliezen. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en de details te begrijpen voordat je deze optie kiest.

Het besluit om al dan niet no-claimbescherming toe te voegen aan je auto­verzekering hangt af van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Het kan een waardevolle aanvulling zijn voor sommige bestuurders, terwijl anderen ervoor kiezen om de kosten te besparen en het risico te nemen van mogelijke premieverhogingen na een schadeclaim.

Factoren die de No-claimkorting Beïnvloeden

Invloed van schadeclaims op de no-claimkorting

Schadeclaims hebben een directe en merkbare invloed op je no-claimkorting. Wanneer je een schadeclaim indient bij je autoverzekeraar, wordt je meestal beloond met een jaar minder schadevrij rijden op de bonus-malusladder. Dit betekent dat je no-claimkorting kan verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een hogere premie voor je auto­verzekering. Het exacte effect kan variëren, afhankelijk van de verzekeraar en de specifieke polisvoorwaarden, maar in het algemeen geldt dat meer claims leiden tot minder korting en hogere kosten.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn

Naast schadeclaims zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op je no-claimkorting en auto­verzekeringspremie:

 1. Verandering van verzekeraar: Als je besluit over te stappen naar een andere autoverzekeraar, kan het zijn dat je no-claimkorting niet volledig wordt overgedragen. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen beleid met betrekking tot no-claimkorting, dus het is belangrijk om dit te begrijpen voordat je overstapt.
 2. Extra opties: Het toevoegen van extra dekkingen of opties aan je auto­verzekering, zoals no-claimbescherming of pechhulp, kan van invloed zijn op je premie en no-claimkorting.
 3. Verandering van voertuig: Als je een ander voertuig gaat verzekeren, kan dit van invloed zijn op je no-claimkorting. Het risiconiveau van het nieuwe voertuig kan anders zijn dan dat van je vorige voertuig.
 4. Leeftijd en rijervaring: Sommige verzekeraars hanteren kortingsstructuren die afhankelijk zijn van leeftijd en rijervaring. Jongere of minder ervaren bestuurders kunnen minder no-claimkorting ontvangen dan oudere, meer ervaren bestuurders.
 5. Verkeersovertredingen: Ernstige verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed of het veroorzaken van een ernstig ongeval, kunnen leiden tot het verlies van no-claimkorting en resulteren in hogere premies.

Het begrijpen van al deze factoren en hoe ze van invloed zijn op je no-claimkorting is cruciaal voor het beheren van je auto­verzekering en het nemen van weloverwogen beslissingen om je verzekeringskosten te optimaliseren.

Tips om No-claimkorting te Maximaliseren

Hoe kun je je no-claimkorting behouden en vergroten?

Het behouden en vergroten van je no-claimkorting kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren en je helpen bij het beheersen van je auto­verzekeringskosten. Hier zijn enkele praktische tips om je no-claimkorting te maximaliseren:

 1. Rij defensief en veilig: Het vermijden van ongevallen is de sleutel tot het opbouwen van schadevrije jaren. Houd je aan de verkeersregels, pas je snelheid aan de omstandigheden aan en vermijd afleiding tijdens het rijden.
 2. Schadeclaims vermijden als het kan: Als je bij een klein ongeval betrokken raakt en de schade beperkt is, overweeg dan of het de moeite waard is om een claim in te dienen. Het indienen van kleine claims kan je no-claimkorting negatief beïnvloeden, dus soms is het voordeliger om de kosten zelf te dekken.
 3. Kies je auto verstandig: Sommige auto's zijn duurder om te verzekeren dan andere vanwege factoren zoals reparatiekosten en veiligheid. Voordat je een auto koopt, onderzoek de verzekeringskosten om verrassingen te voorkomen.
 4. Vergelijk verzekeraars: De no-claimkorting kan aanzienlijk variëren tussen verschillende verzekeraars. Het loont de moeite om tarieven en kortingen van meerdere verzekeringsmaatschappijen te vergelijken voordat je een beleid kiest.
 5. Overweeg no-claimbescherming: Als je je zorgen maakt over het verlies van je no-claimkorting na een schadeclaim, kan het de moeite waard zijn om no-claimbescherming toe te voegen aan je polis.
 6. Blijf up-to-date met onderhoud: Regelmatig onderhoud van je voertuig kan de kans op mechanische problemen en ongelukken verminderen. Dit kan je helpen om schadeclaims te vermijden.
 7. Volg cursussen voor defensief rijden: Sommige verzekeraars bieden kortingen aan bestuurders die met succes een defensieve rijcursus volgen. Dit kan je helpen je rijvaardigheden te verbeteren en je premie te verlagen.
 8. Bouw geduld op: Hoe langer je schadevrij blijft, des te meer no-claimkorting je opbouwt. Geduld hebben en consistent veilig rijden kan op lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren.

Het opvolgen van deze tips kan niet alleen je no-claimkorting beschermen en vergroten, maar ook bijdragen aan een veiligere en verantwoordelijkere rijcultuur op de weg. Het is een win-win voor zowel bestuurders als verzekeringsmaatschappijen.

No-claimkorting en Verschillende Soorten Verzekeringen

Toepassing van no-claimkorting op verschillende soorten verzekeringen (bijv. auto, motor)

No-claimkorting is niet beperkt tot alleen auto­verzekeringen; het kan ook van toepassing zijn op andere soorten verzekeringen, zoals motor­verzekeringen. Het basisprincipe blijft hetzelfde: bestuurders worden beloond voor schadevrij rijden en ontvangen kortingen op hun premies op basis van het aantal schadevrije jaren.

Specifieke overwegingen per type verzekering

 1. Auto­verzekering: No-claimkorting is het meest gangbaar bij auto­verzekeringen. Het is van groot belang voor automobilisten omdat het aanzienlijke besparingen kan opleveren. Bij auto­verzekeringen is het ook belangrijk om rekening te houden met het type dekking dat je hebt, zoals WA (wettelijke aansprakelijkheid), WA beperkt casco, of allrisk, omdat dit van invloed kan zijn op de no-claimkorting.
 2. Motor­verzekering: Motor­verzekeringen kunnen ook gebruikmaken van no-claimkorting. De opbouw van schadevrije jaren en kortingen werkt meestal op dezelfde manier als bij auto­verzekeringen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat motorrijders vaak verschillende risico's en uitdagingen tegenkomen dan automobilisten, dus de premies en kortingen kunnen variëren.
 3. Andere verzekeringen: No-claimkorting kan ook van toepassing zijn op andere verzekeringen, zoals inboedel­verzekeringen of aansprakelijkheids­verzekeringen. In deze gevallen wordt het beloningsmechanisme aangepast aan het type verzekering. Bijvoorbeeld, inboedel­verzekeringen kunnen kortingen bieden op basis van het ontbreken van claims voor schade aan persoonlijke bezittingen.
 4. Combinatiekortingen: Sommige verzekeraars bieden kortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit, zoals zowel een auto- als een inboedel­verzekering. Deze combinatiekortingen kunnen helpen om je totale verzekeringskosten te verlagen en tegelijkertijd no-claimkortingen te behouden en op te bouwen.

Bij het overwegen van no-claimkorting bij verschillende soorten verzekeringen is het belangrijk om te begrijpen hoe het specifieke beleid werkt en wat de kortingsstructuren en voorwaarden zijn. Het hebben van no-claimkorting kan een belangrijk aspect zijn bij het kiezen van de juiste verzekeraar en het beheren van je verzekeringskosten over verschillende voertuigen en eigendommen.

Het Belang van No-claimkorting

Voordelen voor verzekerden

 1. Kostenbesparing: Het belangrijkste voordeel van no-claimkorting voor verzekerden is de kostenbesparing. Door schadevrij te rijden en no-claimkorting op te bouwen, kunnen bestuurders aanzienlijk lagere premies genieten. Dit helpt bij het beheren van de totale kosten van auto­verzekeringen en zorgt voor meer financiële flexibiliteit.
 2. Financiële zekerheid: No-claimkorting biedt verzekerden financiële zekerheid in geval van een ongeval. Zelfs als ze een schadeclaim moeten indienen, blijven ze profiteren van kortingen op hun premies, waardoor de financiële impact van een ongeval wordt geminimaliseerd.
 3. Incentive voor veilig rijden: No-claimkorting fungeert als een stimulans voor bestuurders om veilig en verantwoordelijk te rijden. Het motiveert bestuurders om verkeersregels te volgen en ongevallen te vermijden, wat bijdraagt aan de algemene verkeersveiligheid.

Voordelen voor verzekeraars

 1. Risicobeheer: Voor verzekeraars is no-claimkorting een middel om het risico te beheren. Bestuurders die schadevrij rijden, hebben statistisch gezien een lager risico op het indienen van claims. Het beloningssysteem helpt verzekeraars om beter in te schatten welke premies ze moeten hanteren voor verschillende verzekerden.
 2. Klantenbinding: Het aanbieden van no-claimkorting is een manier voor verzekeraars om klanten aan te trekken en te behouden. Bestuurders die hun no-claimkorting willen behouden, hebben de neiging om bij dezelfde verzekeraar te blijven, wat zorgt voor langdurige klantenrelaties.
 3. Positieve reclame: Verzekeraars kunnen no-claimkorting gebruiken als een marketingtool om nieuwe klanten aan te trekken. Het aanbieden van aantrekkelijke kortingen voor schadevrij rijden kan een verzekeraar onderscheiden van de concurrentie en een positief imago creëren.

Kortom, no-claimkorting is van groot belang voor zowel verzekerden als verzekeraars. Het biedt financiële voordelen en stimuleert veilig rijgedrag, terwijl het verzekeraars helpt bij het beheren van risico's, het aantrekken van klanten en het opbouwen van een positieve reputatie. Het is een win-win situatie die bijdraagt aan een veiliger en kosteneffectiever verzekeringslandschap.

Veelgestelde Vragen over No-claimkorting

Hier zijn antwoorden op enkele veelvoorkomende vragen over no-claimkorting:

1. Wat is no-claimkorting?

No-claimkorting, ook bekend als no-claimkorting of bonus-maluskorting, is een beloningssysteem voor schadevrij rijden. Verzekerden ontvangen kortingen op hun auto­verzekeringspremies op basis van het aantal schadevrije jaren.

2. Hoe bouw ik no-claimkorting op?

Je bouwt no-claimkorting op door elk jaar zonder schadeclaims te rijden. Hoe langer je schadevrij blijft, hoe hoger je korting wordt.

3. Wat gebeurt er als ik een schadeclaim indien?

Als je een schadeclaim indient, kun je in de meeste gevallen een deel van je no-claimkorting verliezen. Dit kan resulteren in een hogere premie.

4. Kan ik mijn no-claimkorting behouden als ik van verzekeraar verander?

In veel gevallen kun je je opgebouwde no-claimkorting meenemen naar een nieuwe verzekeraar. Dit staat bekend als "no-claimoverdracht."

5. Wat is no-claimbescherming?

No-claimbescherming is een optionele aanvulling op je auto­verzekering waarmee je je no-claimkorting kunt behouden, zelfs na het indienen van een schadeclaim. Het beschermt je tegen premieverhogingen als gevolg van schadeclaims.

6. Heeft no-claimkorting invloed op andere soorten verzekeringen?

Ja, no-claimkorting kan van toepassing zijn op andere soorten verzekeringen, zoals motor­verzekeringen. Het beloningsmechanisme varieert echter per type verzekering.

7. Wat zijn de voordelen van no-claimkorting voor verzekerden?

De voordelen voor verzekerden zijn kostenbesparing, financiële zekerheid en een stimulans voor veilig rijden.

8. Waarom is no-claimkorting belangrijk voor verzekeraars?

Voor verzekeraars helpt no-claimkorting bij het beheer van risico's, klantenbinding en het bevorderen van een positief imago.

9. Kan ik no-claimkorting krijgen als ik een nieuwe bestuurder ben?

Als nieuwe bestuurder begin je meestal met nul schadevrije jaren, wat betekent dat je nog geen no-claimkorting hebt opgebouwd. Naarmate je schadevrije jaren toenemen, zul je no-claimkorting opbouwen.

10. Hoe kan ik mijn no-claimkorting maximaliseren?

Om je no-claimkorting te maximaliseren, rij defensief en veilig, vermijd onnodige schadeclaims, vergelijk verzekeringsmaatschappijen voor de beste tarieven, en overweeg no-claimbescherming als je je zorgen maakt over het verlies van je korting na een schadeclaim.

Samenvatting

No-claimkorting is een essentieel aspect van auto­verzekeringen en heeft aanzienlijke voordelen voor zowel verzekerden als verzekeraars. Het beloningssysteem voor schadevrij rijden biedt financiële voordelen voor bestuurders, waaronder kostenbesparing en financiële zekerheid in geval van ongevallen. Bovendien dient no-claimkorting als een sterke motivator voor veilig en verantwoordelijk rijden, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Voor verzekeraars is no-claimkorting een instrument voor risicobeheer en klantenbinding. Het helpt hen om het premiebeleid nauwkeuriger af te stemmen op het rijgedrag van verzekerden en zorgt voor langdurige relaties met tevreden klanten.

Het begrijpen van hoe no-claimkorting werkt en het volgen van praktische tips om het te maximaliseren, kunnen bestuurders helpen bij het beheren van hun verzekeringskosten en het bevorderen van veilig rijgedrag. Kortom, no-claimkorting is niet alleen een financiële overweging, maar ook een instrument voor verkeersveiligheid en risicobeheer, waardoor het een belangrijk onderdeel is van het moderne verzekeringslandschap. Het kan zowel bestuurders als verzekeraars ten goede komen en bijdragen aan een veiligere en kosteneffectievere rijervaring voor iedereen.

Geschreven door:
Joost van Goedkoopste­verzekeringen.nl
Gepubliceerd op:
17/09/2023